На Тернопільщині бюджети громад після об’єднання зросли вдвічі, а подекуди – удесятеро

В Тернопільській області досягнуто значних результатів у реформуванні місцевого самоврядування.

А все завдяки тому, що було проведено належну роз’яснювальну роботу щодо засад реформи. Інформовано населення щодо ідеології реформи, яка полягає у децентралізації влади, передачі фінансових ресурсів органам місцевого самоврядування та зміцнення їхньої матеріально-фінансової основи, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідних територіях, надання високоякісних та доступних публічних послуг населенню, узгодження інтересів держави і територіальних громад.

49 об’єднаних територіальних громад, які охоплюють 616,9 тис. населення (58,6%), 6,2 тис. км? території (45,2%), 282 сільських, селищних, міських рад (45,9%) та 472 населених пункти (44,6%) – це ті цифри, які говорять: реформа децентралізації на Тернопільщині підтримується та активно впроваджується.

Лише в 2018 році відбулися перші вибори в семи громадах області (Монастириській, Копичинецькій міських, Білецькій, Купчинецькій, Настасівській, Товстенській, Дорогичівській сільських) та додаткові вибори до Байковецької сільської об’єднаної територіальної громади. До міст обласного значення Тернопіль та Бережани приєдналися відповідно чотири і одна сільські ради.

Степан Барна слушно зауважив, що Тернопільська область, починаючи з 2015 року, була одним із лідерів реформи децентралізації і такою залишається надалі.

Саме децентралізація, за його словами, дозволила органам місцевого самоврядування і людям взяти відповідальність на себе.

– Ми проаналізували бюджети громад після об’єднання, вони зросли вдвічі, а подекуди – удесятеро. Прикладом є Великогаївська громада, яка стартувала у 2015 році з 7 млн. грн., а сьогодні її бюджет – майже 80 млн. грн. Також це Великодедеркальська громада, яка є значно меншою за потужностями, але її бюджет зріс із 2,5 млн. грн. майже до 25-ти. Це дає можливість не тільки забезпечувати життєдіяльність територій, а й брати активну участь у реалізації важливих соціальних програм. І це є прикладами успішного господарювання й успішної здатності використовувати можливості, надані державою, – підкреслив Степан Барна.

Також, акцентував голова ТОДА, за останні три роки капітальні вкладення в область із державного бюджету зросли в 30(!) разів.

– У 2018-му з Фонду регіонального розвитку ми отримали 194 млн. грн., тоді як у 2014 році це було 12,5 млн. грн. Загалом за підсумками року на капітальні вкладення область отримала майже 2 млрд. грн. За ці кошти реалізовуються понад тисячу об’єктів на умовах співфінансування з державного і місцевого бюджетів. Це і є ключовим сигналом, коли зміни торкаються всіх 1050 населених пунктів краю, – сказав пан Барна.

Робота щодо утворення нових громад та розширення існуючих триває.

– 2019-2020 роки мають стати вирішальними у проведенні реформи, створено сприятливі умови та забезпечується систематична координація роботи з реалізації проектів, налагоджено діалог та оперативне вирішення питань, які виникають в органах місцевого самоврядування існуючих громад, та тих, хто ініціює об’єднання, – мовить очільник ОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *