Експерти зафіксували ознаки підкупу виборців партією Зеленського в Тернополі

проаналізував ситуацію із проведенням “благодійного концерту” “Кварталу 95” в Тернополі (подаємо текст без змін):

В Тернополі відбувся концерт 95 кварталу в ПК Березіль, який був анонсованим на 20.00 год. Однак, перед ним, відбувся ще один виступ 95 кварталу, в тому ж ПК Березіль – як було зазначено на квитках – благодійний концерт на 17.00 год., глядачами якого стали, за словами очевидців, особи соціально-незахищених категорій, працівники бюджетної та соціальної сфери, студенти, жителі прилеглих сіл районів, які межують з Тернополем, місцеві журналісти.

То ж чи був “благодійний концерт” підкупом виборців?
Частина 6 ст.64 ЗУ “Про вибори Президента України” говорить про те, що “забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, ПОСЛУГ, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у п.1 ч.3 статті 56 цього Закону”.

Отже, беручи участь в благодійному концерті, як зазначено на квитку, як і будь-якому концерті, виставі, розважальному заході і т.д., глядач отримуючи безкоштовно запрошення чи квиток чи купуючи квиток укладає фактично усний договір/угоду про надання йому тих чи інших концертних, розважальних послуг, умови якого (права і обов’язки в скороченому вигляді) часто пишуть на зворотній стороні квитка.Тому виходячи з цього можна зробити висновок, що глядачеві як виборцю було надано послугу безоплатно в даному випадку.

По-друге, під час цього концерту сам Володимир Зеленський, як художній керівник, але і паралельно кандидат на посаду Президента України, говорив (звичайно іронічно, із посмішкою)) про те, що це не є передвиборчою агітацією. Але чи може сам кандидат в Президенти України говорити і оголошувати що є передвиборчою агітацією, а що ні – вже безпосередньо на самому заході, за його ж участі як актора? чи був він в даному випадку тим “незалежним арбітром”, який це може визначити, що є передвиборчою агітацією а що ні, будучи суб’єктом виборчого процесу? На нашу думку, його слова можна розцінювати саме як певну маніпуляцію, дію на підсвідомість глядачів -виборців,”гру слів”, тобто якась частина глядачів могла це сприйняти як жарт. враховуючи що це ж гумористичне шоу, і те, що 95 квартал дуже часто жартує саме на політичні теми..))

В ЗУ”Про вибори Президента України” ще є п.7 ч.1 ст. 58, в якому вказано, що передвиборча агітація може проводитись у формі проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів ЗА ПІДТРИМКИ партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку…
В даному випадку, на афішах не вказано,а також перед чи після і благодійного концерту ніхто не говорив про те, що цей концерт є за підтримки Зеленського чи його політичної партії – Слуга Народу.Тобто це не було класичною передвиборчою агітацією в розумінні вище цитованої статті Закону України “Про вибори Президента України”.

Тому як висновок можна сказати, що в проведенні даного благодійного концерту є ознаки підкупу виборців.

Треба нагадати. що згідно ч.2 ст.160 ККУ – пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), – караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

І тут могла бути неправомірна вигода, бо якщо враховувати, що вартість квитків на платний/комерційний концерт, згідно інформації сайту, була від 450 до 1500 грн.,то вартість таких послуг/квитка/запрошення на благодійний концерт могла бути приблизно однаковою.А неправомірна вигода, згідно ст.160 ККУ, це вартість тих самих послуг, в даному випадку, яка перевищує 3 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а станом на 01.01.2019р. прожитковий мінімум – 1921 грн., то 3% = 57,63 грн.

Директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик

P.S.Фото квитка глядача благодійного концерту”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *