Мешканка Тернопільщини відсвяткувала 100-й ювілей і розкрила секрет довголіття

100-річна Розалія Навольська розповіла, як їй вдалося дожити до таких років.

Розалія Навольська, яку ласкаво називають баба Рузя відсвяткувала свій ювілей – 100 років. За довге життя жінка з села Бедриковці Заліщицького району Тернопільської області встигла пережити три війни, безліч державних керівників і різних імперій. Передає .

Розалія Йосипівна Навольська все життя прожила в селі під Тернополем. Вона народилася в 1919 році і була дев’ятою дитиною у великій родині.

 “Мене нікому було бавити, тому що всі зайняті на полі та біля худоби”, – згадує бабуся.

Баба Рузя вийшла заміж у 15 років за 19-річного Марко Навольського. У пари було четверо дітей, однак, двоє старших померло у дитинстві. Подружжя виховало сина Юліана і дочку Марію, у них четверо онуків, шість правнуків і двоє праправнуків.

 На жаль, діда Марка немає вже 43 роки, він відійшов у інший світ у 61-річному віці.
 У селі кожен знає про таланти Розалії Йосипівни: вона готує їжу на свята, шиє одяг, добре малює і навіть допомагала чоловікові в будівництві будинку.

“З дідом Марком бабуся жила добре. Він був міцним, високим, а вона – ніжна, низенька, в юності часто хворіла після перенесених жовтяниць. Лікарі припускали, що довго не проживе, але! Бабуся до цих пір зберігає в скрині дідові чоботи, райтки, кожух. “Це мого Марка! Не можна викидати”- говорить”, – розповіла онука іменинниці, Наталія Степанівна.

Незважаючи на поважний вік, Розалія зберігає ясність розуму, всіх пам’ятає і навіть жартує. За її словами, 100 років – це мало для одного життя.

“Дякую Богові за 100 років. Але мені здається, що все одно не нажилася, – каже бабуся. – Бідувала дитиною, потім ми з чоловіком будувалися, а тепер, коли добре, життя підходить… В війну і підпілля страшно було ніч переночувати. То одні стукають у двері, то вже другі кури ловлять у стайні… Зараз теж війна в Україні, але кулі від нас далеко, молоді хлопці захищають нашу землю … Не раз чую, як люди скаржаться, ні на що – всі нагодовані, одягнені”, – каже бабуся.

За словами рідних, секрет довголіття їхньої баби Рузі – добре серце, адже вона все життя допомагала односельцям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *