Віктор Овчарук: «Від початку впровадження медичної реформи уже є позитивні зміни»

На цьому наголосив очільник обласної ради під час ознайомлення із роботою амбулаторії загальної практики – сімейної медицини у Скалаті.

Про це повідомляє прес-служба Тернопільської облради.

1

«Крок за кроком медична галузь області усе більше наближається до світових стандартів, розширюється спектр послуг, які надаються на місцях. Зарплати лікарів суттєво зросли, а пацієнти отримали змогу самостійно обирати сімейного лікаря. Амбулаторії мають змогу закуповувати необхідне для  надання якісних медичних послуг обладнання», – додав Віктор Овчарук.

2

Майже 11 тисяч мешканців Скалатської громади уже обрали собі сімейного лікаря. З жовтня минулого року Скалатська амбулаторія підписала угоду із Національною службою здоров’я. За словами керівника амбулаторії Арсена Луківа, за цей час практично «з нуля» створена лабораторія, де безкоштовно здійснюються  найнеобхідніші дослідження. Окрім цього

закуплені усі необхідні реактиви та витратні матеріали, придбані отоофтальмоскопи, кардіограф, пульсоксиметри, термостат та інше медичне обладнання для амбулаторії. Має заклад і набори медикаментів для невідкладної медичної допомоги.

У Скалатській амбулаторії використовують сучасні електронні інформаційні технології. Пацієнти можуть он-лайн укласти декларацію із лікарем чи записатися на прийом, активно запроваджуються електронні карточки та електронні направлення.

Сімейний лікар, а таких в Скалатській амбулаторії дев’ять, отримує при оптимальній кількості підписаних декларацій до 20 тисяч гривень (це уже з вирахуваними податками та зборами), помічник сімейного лікаря – до 8-ми. Як наголосив керівник амбулаторії, помічники сімейного лікаря  є у кожному селі громади.

Щомісяця у Скалатську амбулаторію надходить з Національної служби здоров’я понад півмільйона гривень. Після виплати заробітної плати персоналу, залишається ще до 80 тисяч гривень вільних коштів, які заклад може використовувати для покращення матеріально-технічної бази.

«Реформування медичної галузі – це перш за все забезпечення громадян якісними та доступними медичними послугами, – зазначає Віктор Овчарук. – Заклади, що підписали договори з НСЗУ, отримують більше фінансування та мають можливість піднімати заробітні плати лікарів. Без перебільшення, вже зараз, від початку впровадження медичної реформи, є позитивні зміни».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *