Ірина Геращенко: установка Кремля – блокувати все до виборів в Україні

Про це на сторінці в Фейсбук зауважила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську, Перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко після першого в цьому році засідання ТКГ і підгруп.


«Росія в очікуванні президентських виборів в Україні і прагне за будь – яку ціну зміни влади, кого завгодно, тільки не Порошенка на посаді нашого Верховного головнокомандувача…. В 2018 я направила 13 офіційних звернень до представників РФ, особисто до Б. Гризлова, з пропозицією передати 23 росіян в обмін на українців-політв‘язнів Кремля, з конкретними прізвищами, списками і заявами – проханнями самих засуджених росіян до Путіна. Також МЗС України влітку направило відповідну ноту МЗС РФ. На жоден наш лист нам не надали жодної відповіді . Що означає відмову Росії від своїх громадян та й відверто брутальну поведінку учасників груп від РФ, які блокують і звільнення, нехтуючи елементарними нормами дипломатичного протоколу»,- зауважила політик.

Геращенко наголосила, що двічі за цей місяць Україна зверталася до модераторів ОБСЄ з вимогою провести спільне засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи з одного питання: звільнення заручників, передача росіян в обмін на політв‘язнів Кремля.

«Сьогодні Б. Гризлов відмовився і від цієї ініціативи. Поведінка представників Кремля задає тон поведінки і їх маріонеток з ОРДЛО, які відверто блокують всі пропозиції України по звільненню заручників. Доходить до відвертого абсурду. На гуманітарній підгрупі представники ОРДЛО сьогодні то стверджували, що не отримували ніяких списків, які ми неодноразово надсилали наприкінці минулого року. А потім «згадали», що таки отримали й заявили….. що «листи не відкриваються»,- повідомила вона.

Геращенко переконана, що є установка Кремля – блокувати все до виборів в Україні: «Примітно, що коли я звернулася на гуманітарній підгрупі до росіян щодо деструктивності їх позиції, бо що вони робитимуть у разі переобрання президента Порошенка, ті вигукнули : «И не надейтесь!» Росіяни на приховують , що сподіваються на зміну влади і реванш в Україні».

Ірина Геращенко вкотре зазначила: «Ми стоїмо на наступній позиції : передача засуджених росіян на українців-політв‘язнів Кремля в РФ, негайне звільнення моряків без передумов, як військовополонених, звільнення українців з окупованих територій в обмін на сепаратистів.

Ми готові наприкінці січня – на початку лютого, в будь – яку визначену дату, передати РФ 25! їх громадян з українських тюрем в обмін на політв‘язнів Кремля, й в цей же день провести звільнення 19 українців з ОРДЛО в обмін на близько 70 засуджених бойовиків».

«Також, ми ще раз підняли питання негайного звільнення 5 підлітків з Ясинуватої, яких 3 роки катують в Донецьку в тюрмі. Сподіваюся, хоч з цього питання буде певний прогрес. Озвучили вимогу їх звільнення і на ТКГ»,- написала Ірина Геращенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *