Пріоритетним завданням лісівників Тернопільщини завжди буде вирощування якісних лісів – Олег Яремко

Під керівництвом начальника обласного управління Олега Яремка відбулося засідання колегії, на яку винесено ряд важливих питань – результати техприймання лісокультурних об’єктів, стан охорони праці на підприємствах, аналіз використання сортиментного плану губок головного користування 2019 року і ін.


Участь у засіданні взяли перший заступник начальника управління Іван Приймачук, голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства Людмила Рибачук, директори, головні лісничі, головні інженери держлісгоспів та лісничі лісництв, де було виявлено недоліки з питань, розглянутих колегією управління.

З першого питання доповіла головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів Надія Козацька, яка поінформувала, що здійсненими перевірками якості проведення технічного приймання в лісогосподарських підприємств відмічено виконання завдань пов’язаних із відновленням лісів, лісорозведенням та лісорозсадницькою справою в установлені терміни. В більшій частині відхилення від проектів лісових культур не допускались, за винятком внесених змін.

За підсумками технічного приймання лісокультурних об’єктів підприємствами управління створено лісові культури на площі 326,8 га, що становить 120% до піврічного завдання. Зі створених лісових культур на хвойні породи припадає 55,5 га (17%), листяні – 271,3 га (83%). Лісокультур основної лісоутворюючої породи Тернопільщини – дуба звичайного створено 248,8 га (76,1%), із них шляхом посіву – 103,5 га (41,6%).

Згідно з розподілом за станом якості лісові культури створено з оцінкою «дуже добре» на площі 134,5 га (41,2%), «добре» – 160,9 га (49,2%), «задовільно» – 31,4 га (9,6%).

Лісокультури плантаційного типу зі скороченим оборотом рубки створено на площі 38 га (11,6%).

Захисні насадження (нові ліси) створено на площі 201,6 га, що становить 106% до завдання. Із них на прийнятих землях – 169,8 га (84%). Зі створених нових лісів на хвойні породи припадає 173,6 га (86,1%), листяні – 28 га (13,9%). Стан якості захисних лісокультур «дуже добре» – 32,3 га (16,0%), «добре» – 128,4 га (63,7%), «задовільно» – 40,9 га (20,3%).

Під природне поновлення відведено 59,5 га при завданні 55 га (108%). Питома вага відведених під природне зарощування площ припадає на бук лісовий – 50,2 га або 84,4%.

Посіяно в розсадниках насіння лісових порід на площі 8 гектарів.
Шкільні відділення закладено на площі 1,96 га обсягом 140 тисяч штук.
Весняне живцювання декоративних порід у теплицях і парниках проведено в обсязі 160,4 тисяч штук.

Доповнення лісових культур попередніх років проведено на площі 645 га при завданні 443 га (145%). Доповнення захисних насаджень проведено на площі 83,6 га при завданні 106 га (79%).

Підготовка ґрунту під лісові культури поточного року проведена на площі 154,5 га при завданні 156 га (99%). Підготовка ґрунту під захисні насадження поточного року проведено на площі 82,4 га при завданні 83 га (99%).

Плантації новорічних ялин закладено на площі 17,2 га в обсязі 98 тисяч штук, що становить 98% до завдання.

Опісля заслуховування першого питання порядку денного колегією заслухано пояснення лісничих тих лісництв, де виявлено недоліки під час здійснення перевірки. Зокрема, йдеться про лісові культури 2017, 2018 та поточного років створення.

– Пріоритетним завданням завжди буде вирощування якісних лісів, – звернувся до присутніх Олег Яремко. – Тож керівники лісогосподарських підприємств мають забезпечувати постійний контроль за термінами та якістю проведених лісокультурних заходів. У разі ж виявлених недоліків винних притягувати до відповідальності. Лісничий не може допустити загибелі, невчасного доповнення лісових культур чи догляду за ними. Лісонасадження – це не поле з агрокультурами. Часу для виправлень немає. Та й виправляти доведеться уже не вам, – резюмував начальник обласного управління.
Про стан охорони праці на підприємствах присутніх поінформував головний спеціаліст відділу лісових ресурсів та економіки Ігор Вітвіцький. Згідно наказом обласного управління, здійснено перевірку стану організації робіт підприємств і створення працюючим безпечних і нешкідливих умов праці та профілактики виробничого травматизму, якою охоплено Бережанське лісомисливське, Бучацьке, Кременецьке і Тернопільське лісові господарства. Увагу приділено веденню нормативно-правової документації з охорони праці в конторах лісництв та на нижніх складах лісогосподарських підприємств. Доповідачем зауважено, що в цілому вся документація ведеться своєчасно, водночас є окремі зауваження, які в місячний термін потрібно виправити.

Крім того, службами охорони праці підприємств здійснювалися внутрішні перевірки обстеження стану охорони праці, які оформлялися обов’язковими до виконання приписами.

Всі підприємства успішно перейшли на систему управління охорони праці та ризиками, згідно з якою на кожне робоче місце повинно бути розроблено карту ризиків, яка 2020 року має бути повністю проведена на виробництво.

Про аналіз використання сортиментного плану рубок головного користування 2019 року присутніх поінформував начальник відділу лісових ресурсів та економіки Юрій Кравець. Зокрема, було проаналізовано заготівлю цінних сортиментів на лісосіках по кожному підрозділу лісогосподарських підприємств.

У «різному» обговорено питання виконання планів і реалізації продукції переробки та круглих лісоматеріалів і ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *