Печера на Тернопільщині займає 15-е місце серед найдовших печер України

А чи знаєте ви, що Угринська печера – лабіринт із загальною довжиною більше 3 км і займає 15-е місце серед найдовших печер України? І що вона стала відома далеко за межами повіту майже сто років назад?

Як засвідчує Вікіпедія, у 30-ті роки минулого століття оглядати її приїжджали туристи з Сербії, Румунії, Франції, Англії та інших країн. Цікавились нею вчені і студенти Тернополя, Львова, Кракова, Варшави.

Всі, хто побував у печері, залишали свої відгуки про неї в спеціальній книзі. Перше письмове повідомлення про печеру датується 1936 роком. Про неї є згадка в путівнику по Тернопільському воєводству Томаша Кунцека.

А ось вдихнути в печеру нове життя вирішили в Заводській ОТГ. Адже село Угринь входить до об`єднаної територіальної громади і дедалі дістає можливості до розвитку.

Ще 7 червня відбулась моніторингова поїздка до печери Угринь за участю доцента кафедри мінералогії геологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Леоніда Скакуна, директора мінералогічного музею ім. Євгена Лазаренка Альбертини Бучинської та Левка Довгана, представника Західноукраїнського ресурсного центру, що є регіональним партнером програми DOBRE у Тернопільській області, пише chortkiv.city

Навіщо? Бо протягом червня-вересня 2019 року громадською організацією «Від ідеї до успіху», що функціонує у форматі Заводської ОТГ, в рамках проекту «Туристичний маршрут «Лабіринт емоцій» створюватиметься туристичний маршрут, а також екологічно-туристична стежка і оглядовий майданчик на горі Лисій.

– Ми докладемо всіх зусиль, щоб за допомогою печери Угринь привести в село туристів, привернути увагу до соціальних і економічних проблем села, – наголошує Заводський селищний голова Людмила Павлінська. – Віримо, що це стане можливим за активної участі жителів громади, – додає. – Реалізація цього проекту відбувається у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), яка є міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

До червня нинішнього року Угриньська залишалася останньою великою печерою Тернопільщини із відкритим доступом. Спелеотуристи могли безперешкодно потрапити в печеру.

– І добре, що до цього часу у печері ніхто не заблукав. У більшості випадків, туристи про свою екскурсію рятувальників не повідомляють, що дуже ускладнює проведення пошуково-рятувальних робіт, – коментує Людмила Павлінська. – Окрім того, через неконтрольоване відвідування печера помітно понищена любителями прихопити з собою «на сувенір» шматочок.

І ось тепер спільними зусиллями СК «Кристал», ГО «Від ідеї до успіху» та Заводської ОТГ було встановлено решітку на вході печери. Чому решітка?

– Від варіанту суцільних дверей відмовилися з огляду на те, що в печері мешкають рідкісні види рукокрилих; решітка створює перешкоди для людей,а не кажанів, – пояснює Людмила Павлінська.

І ще додає, що встановлення решітки – то перші кроки до створення туристичного маршруту проекту «Лабіринт емоцій».

Зрештою, початок реалізації проекту засвідчив інтеграційний «Пікнік можливостей», влаштований нещодавно в селі Угринь поблизу будинку культури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *