У Скалі-Подільській на Тернопільщині встановлять погруддя знаменитому земляку

Цьогоріч минає 110-літній ювілей славного земляка, уродженця Скали-Подільської, оперного і камерного співака (тенор), педагога, громадського діяча Мирослава Скала-Старицького (псевдонім Міро Скала).

Обдумавши всі варіанти вшанування творчості маестро, пам’ятаючи, що 10 років тому на святкуванні 100-літнього ювілею громадськість урочисто встановлювала камінь на місці майбутнього пам’ятника, у громаді оголосили про наміри у цьому році відкрити погруддя Мирославові Скала-Старицькому.

Впродовж двох місяців проведена робота з пошуку скульптора, який виконуватиме авторську роботу; з визначення місця, де буде погруддя; з обговорення між автором і селищною радою ціни за виконану роботу.

Відтак виконуватиме роботу скульптор Василь Гурмак, доцент кафедри монументальної скульптури Львівської академії мистецтв. Погруддя буде встановлене на місці перед входом до Скала-Подільського будинку культури. Вартість робіт – 120 тисяч гривень.

У громаді закликають долучитися до збору коштів на пам’ятник, які можна перераховувати на поточний рахунок 26003300548785 в Тернопільському управлінні  АТ «Ощадбанк» МФО 338545 код ЄДПУ 41928233 ГО «Фортеця добродійності».

Довідково. Мирослав Старицький (відомий також як Мирослав Григорович Скала-Старицький; псевдонім Міро Скаля) народився 13 червня 1909 року у Скала-Подільській. Помер 17 лютого 1969 року у Франції.  Відзначений Срібною медаллю м. Парижа за особливі досягнення у мистецтві (1950), Золотим ключем м. Детройт (США) за видатні мистецькі заслуги (1959). Перші ролі виконав у Львівському оперному театрі. Співав 7-а мовами: українською, польською, російською, німецькою, англійською, італійською, французькою на сценах провідних театрів Європи й Америки. 1963 року організував власну музично-драматичну студію, де навчав співу українців. Діяльний у громадсько-мистецькому житті української еміграції, автор сценаріїв, промовець на патріотичних імпрезах. Записав 9 грамплатівок у США і Канаді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *