Серпень на Тернопільщині дзвенить фестивальними дзвонами

В урочищі Бичова збирає друзів Всеукраїнський фестиваль лемківської культури “Дзвони Лемківщини”.

2019 рік мав бути ювілейним для фестивалю. З 3 по 5 серпня 2018 року вирувала XIX лемківська ватра. Тому у 2019 році очікували двадцятий фестиваль, але наказом Міністра культури України Євгена Нищука №1014 від 20 листопада 2018 року фестиваль отримав статус Міжнародного. Тому розпочинає відлік у серпні на Монастирищині І Міжнародний фестиваль лемківської культури “Дзвони Лемківщини”. Головний організатор фестивалю Всеукраїнське товариство “Лемківщина”. Запрошують гостей зі всього світу прийняти участь з 2 по 4 серпня у фестивалі, на якому запалять двадцяту лемківську ватру.

Олександр Венгринович, очільник Всеукраїнського товариства “Лемківщина”: “У 2019-му році це буде ювілейний ХХ-ий фестиваль лемківської культури. У цей рік ми відзначаємо 75-роковини з початку депортації етнічних українців Польщі у 1944-1951 роках, тому фестиваль має бути особливим. Ще на минулому фестивалі майоріли прапори Канади, Бельгії, Словаччини, Румунії, Сербії, Польщі, України. Лемки розсіяні світом, але лемківська ватра збирає всіх ген до купи”.

Віра Дудар, директор музейного комплексу “Лемківське село”: “Триденний фестиваль це дуже відповідально. Такий формат фестивалю буде вдруге. Але ми вирішили приділити увагу лемчаткам, діткам і зробити для них окрему лемківську ватрочку. Проводити майстер-класи також протягом трьох днів цікаво, адже є вироби, котрі можна протягом цих днів повністтю завершити. Чекаємо приїзду лемківських художніх колективів, готуємо інсталяції, присвячені 75 річчю депортації лемків, реконструкцію подій 75 річної давнини. Хотілось би, щоб розпочалось будівництво нового музею, адже вже є перший камінь, але роботи ще не розпочаті. І знову оголосили конкурс на макет пам’ятника жертвам репресій і депортованим, що має бути у Монастириську.”

Фестиваль “Дзвони Лемківщини” щорічно збирає 20-30 тисяч гостей. Дивує різнобарвними художніми номерами. Звучить зі сцени і серед людей лемківська бесіда. Представляють свої райони лемки зі всього Тернопілля. З музикою, з піснями, з майстер-класами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *